ضرب المثل۳7
بسم الله الرحمن الرحیم
هست کلید درِ گنجِ حکیم
به رُخ كشيدن
هرگاه نیکی ها و خدمات خود و همچنین بدیها و ناجوانمردی های کسی را یکایک برشمرند و در معرض دیدش قرار دهند تا جای انکار و تکذیب باقی نماند به این عمل در اصطلاح عامه گفته می شود :
به رخش کشیدن، یعنی با دلیل و برهان محکم به طرف مقابل فرصت انکار و تکذیب ندادن.
✴اکثریت مردم ایران و سایر فارسی زبانان گمان می کنند رخ همان چهره و صورت آدمی است و از اصطلاح به رخ کشیدن این طور باید استنباط کرد که مطلب مورد نظر از مقابل چهره و صورتش گذرانیده شد
تا از نزدیک ببیند و دیگر مجال انکار و تکذیب نداشته باشد .
ولی آنچه از گفتار اهل اصطلاح و آثار محققان برمی آید از این رخ، معنی چهره بر نمی آید.
بلکه رخ (قلعه) در این مثل و اصطلاح، یکی از مهره های بازی شطرنج است که جهت نقش موثری که بازی می کند در دهان عامه به صورت ضرب المثل در آمده است.
رُخ
رخ، اسم مرغی است که بسیار بزرگ و خیالی است و حتی میتواند حیوانات بزرگ مانند کرگدن و فیل را از روی زمین بلند کند و با خود ببرد.
اگر مقابل مهرهی رخ در ورزش شطرنج مانعی وجود نداشته باشد میتوان مهرههایی نظیر اسب و فیل را از بازی حذف کرد و به موفقیت و پیروزی نزدیک شد.
به همین خاطر اسم این مهره را رخ گذاشتهاند.
کسانی که در ورزش شطرنج فعالیت میکنند، یکسره در تلاش هستند که در هنگام بازی، مهرهی رخ حریف را حذف کنند. چرا که به مانند مهرهی وزیر، باارزش و بااهمیت است.
با حذف این مهره طرف مقابل روحیهی خود را از دست میدهد و شانس برنده شدنش افزایش مییابد. این عمل وی را به رخ کشیدن میگویند.
معنای کنایی
این اصطلاح رفتهرفته بر سر زبانها افتاد و به صورت ضربالمثل در بین مردم رواج پیدا کرد و اشاره به فردی دارد
که بخواهد خود را در برابر کسی با گفتن کارهای نیکی که انجام می دهد بهترین جلوه بدهد و یا اینکه کمبودهای فرد مقابل را به رخ او بکشد و خجالتزدهاش کند.
پس به رُخ كشيدن ، یعنی: خود نمایی کردن، به نمایش گذاشتن، منت گذاشتن.https://adabkhane.com/